Fra regnskov til arktisk ørken
Det er utroligt at bevæge sig op gennem de mange forskellige klimazoner og se den totale forandring. Når du kommer til porten til Kilimanjaro er du i en regnskov med myriader af vækster og dyr, fremmedartede lyde omgiver dig og det er en fugtig-varm verden. Helt anderledes når du på topdagen går gennem stenørkenen og op til kraterranden, hvor du er omgivet af gletschere og – afhængigt af vejrliget – måske går gennem nysneen op til toppen.
Artsrigt dyreliv
På vejen op har du chancen for at opleve et rigt dyreliv. Højt på bjerget er der ganske vist ikke mange dyr, men når en større rovfugl sejler forbi er det rigtig imponerende – eller når du oplever den frække hvidhalsede ravn, kan det være lettere irriterende. Ravnen tømmer gerne din rygsæk for spiseligt. En mere komplet liste over fugle, du kan se findes her.
Helt anderledes er det i skoven for foden af bjerget, hvor det vrimler med aber, små hjorte/antiloper, masser af mindre pattedyr, fugle i alle størrelser fra små uanselige brillefugle til store, larmende tukaner og krybdyr fra slanger til kamæleoner. Mange af dyrene kan være svære at få at se, men kan måske høres. Det gælder f.eks. galago’en, en nataktiv primat, hvis natlige skrig har givet den navnet “bush-baby”. Hvis du er rigtig heldig hører du måske leopardens “mjaven” – ikke som en tamkat, men tydeligvis en kat med pondus.
Fra etageskov i til primitive småvækster omkring kraterets fumaroler
Skoven er præget af store træer, der kaster mørk skygge over skovbunden og skaber en verden i mange etager. Men højere på bjerget er det lavere buskvækster, lyngområder eller i lavninger kæruld, som dominerer. Til sidst kan endog ikke disse hårdføre vækster klare sig, kun laver, mos og nogle få stenbræk overlever de ekstreme forhold. Og dog, for kommer du på din tur til toppen forbi selve kraterhullet er her fumaroler med varm damp, som undslipper den stadig ophedede klippegrund under vulkanen. Og her klynger nogle simple vækster sig til livet med det yderste af deres rødder. Men det du især vil huske er de besynderlige og store lobelier og de mægtige “giant groundsels” som ikke har noget dansk navn.
Du kan læse meget mere om naturen på og omkring Kilimanjaro i min guidebog til bjerget. Guidebogen om Kilimanjaro på dansk – og nogle af mine andre bøger – kan bestilles til højre på siden.